2016

Godt med lidt luft under vingerne

 

Nu er 2016, ved at være historie.

Et år som på mange måder har været skelsættende.

En af landbrugets værste kriser, viste sit grimme ansigt igennem hele 2016 og rigtig mange af vore dygtige kollegaer, mistede deres eksistensgrundlag.

Enten frivilligt eller ved tvang, måtte mange landmænds familier se i øjnene, at det ikke længere var økonomisk muligt, at fortsætte på ejendommen.

For manges vedkomne var det et helt arbejdsliv, der fik en brat slutning.

For dem var det en svær tid, de gik i møde.

For de af os, som stadig er tilbage, blev det også et år, med hårdt arbejde, i forsøget på undgå det værste.

Mange valgte en nedslidnings strategi, og udførte kun de mest nødvendige vedligehold og investeringer. Med de laveste mælkepriser i mange år, blev vi alle tvunget til at foretage nogle valg.

Vi valgte en anden strategi i forhold til vore kollegaer.

Vi tror på en fremtid, hvor vi vil se store udsving i mælkepriserne. Vores strategi er at producere så billigt som muligt, ved at sænke nulpunktet.

Derfor gik vore overvejelser ud på at optimere og øge besætningen med så få omkostninger som muligt. En øvelse som kræver mange overvejelser og rigtig mange beregninger. Når man står mit i en krisetid og vælger en strategi stik imod trenden, skal man være meget sikker på sine valg.

Vi valgte at skille os af med vore malke robotter og investere i et malkecenter og udvide besætningen.

2016 blev et år, hvor vi blev testet på vore valg. Nu her ved udgangen af året, og hvor mælkepriserne er inde i en stigende periode, har det vist sig, at vi valgte rigtigt.

Vores strategi har gjort, at vi går stærkt ind i det nye år.

2017 ser ud til at kunne blive et rigtig godt år, på baggrund af de tiltag og valg, vi traf. Det er meget bekræftende efter et år, hvor man kunne være slemt i tvivl, om hvordan fremtiden ville se ud for mælkeproduktionen i Danmark.

Efter skiftet til malkecenter og udvidelsen, satte vi også fokus på at ansætte det rigtige team af medarbejdere. Der følger nogle andre ansvarsområder med, når man skifter til et andet malke system. Vi mener selv, at vi har været meget privilegerede, i at finde de rigtige medarbejdere.

Det er et meget velfungerende hold af medarbejdere, som sikrer optimal drift. De påtager sig ansvar og yder en stor indsats hver eneste dag.

Vi glæder os til 2017 og til at vinke farvel til 2016. vi tror på, at vi går en god tid i møde. Vi har bevist, at også i svære tider, kan vi træffe de rigtige valg.

Dagene er begyndt at blive længerede, de lyse timer venter forude, og indtil videre har vinteren været os nådig.

Alle medarbejdere møder glade på arbejde hver dag,

alle dyrene har det godt, ingen sygdomme,

og på mandag starter en ny dygtig medarbejder,

så er vi nået i mål med alle vore ønsker.

 

Så er spørgsmålet kun, om vi skal til at malke tre gange i døgnet, den beslutning vil vi overlade til vore medarbejdere i begyndelsen af det nye år.

Vi vil gerne sige tak til alle jer, der følger os på vores hjemmeside. Når det endelig er tid til at skrive, er det dejligt, at der er nogen, som også læser det. Tak for det år der er gået og glæden og forventningerne til det år der kommer os i møde.

Vi ønsker alle et godt nytår.

HEJ

der er stadig liv i os, men tiden flyver af sted og al energi bliver lagt i bedriften.

Vi har lige haft alle vores køer til klovbeskæring. Stald 4 i sidste uge og stald 5 her i dag. Det gik rigtig godt. 2 klovbeskæringsbokse og 5 mand til at klovbeskære, og 4 af vores folk til at holde køer til hele tiden. De tog 230 køer i dag fra kl. 7,30 til kl. 12,00.

Jeg havde suppe til dem alle, da de var færdige, og det var de bestemt ikke utilfredse med. Vi var 14 mand rundt om vores bord i køkkenet, så der var fuld hus.

Ellers kører det godt i stalden. Vi har lige klipet en masse kalve hen af ryggen, både i Lydersholm og hjemme fordi de svedte helt vildt. De var blevet for langhårede og med de skiftende temperaturer, er det vigtigt at de er tørre til natten, ellers fryser de og får lungebetændelse.

Det er ligesom når vi sveder og derefter bliver kolde fordi vi er våde.

Jeg havde i sidste uge 80 elever fordelt på to dage. Fire 3. klassse fra Tønder.

Det er altid spændende at møde disse unge mennesker og deres engagement.

De spurgte på livet løs, og sommetider spurgte de igen, før de havde fået det første svar. :)

Jeg håber, de havde nogle gode timer, og at de ved at have set et landbrug og lært hvordan vi håndterer og passer vores dyr,videre giver deres oplevelser hjemme i de forskellige hjem.

Vi har svært ved at nå ud til alle, der ikke har kontakt til et landbrug. Jeg mener, det er hver mands pligt, at se hvordan vores fødevarer bliver produceret og tage stilling efter at have set med egne øjne istedet for bare at lytte til mediernes beskrivelser.

Vi ved i  hvertfald, at vores hverdag kun handler om vores dyrs velvære og at vi producerer de bedste råvarer, så I alle kan købe dem senere i butikkerne.

Rigtig god arbejdslyst derude, vi er ved at have fyraften for i dag. Kl. er 19.00 og vi startede i morges kl. 05.00. Så når vi har fået aftensmad, et varmt kop te er sengen velkommen.

mange hilsner herfra

Karin

 

ups

Tiden går og jeg er kommet helt ud af rutinen med at få skrevet her på siden.

Der er sket så meget, at det kan være svært, at huske det hele.

Vi har lange dage, og energien bliver brugt på vores dyr og ansatte.

Men vi har fået en masse græsensilage lavet, og vi har fået vores majs ensileret.

Det blev til en mega stak, og vi måtte lade 20 hektar stå, som vi så høster som kolbemajs i næste uge.

Frans som er startet i midt september, er godt i gang og har en masse erfaring med, som vi kan drage nytte af. Torben er også startet den 1. oktober, og han har lige ledes en masse erfaring med, som giver os et stærkt team.

På mandag stopper Adrian. Han har søgt nye udfordringer, så det bliver mærkeligt, og trist ikke at have ham på gården mere.

Han har været en utrolig værdifuld medhjælper, som har passet Lydersholm og altid ordnet mange af vores små reparationer og mange, mange andre ting.

Vi ønsker ham og Raluca det bedste for fremtiden, og håber at alle deres ønsker må gå i opfyldelse.

Vi har selv oppas i denne weekend, men kan trøste os ved, at vi kan få en times søvn længere, da vi skal stille uret tilbage i nat.

Vi må se, hvordan det vil gå, for vi er begge vågne før vækkeuret ringer kl. 05.00 hver dag.

Men så må vi vende os om på den anden side ;)

Vi har lige skiftet alle halsbånd på vores køer, der går med aktivitetsmålere. Vi har haft meget svært ved at få det til at fungere, og køerne blev ikke fundet på det rigtige tidspunkt til inseminering.

Men nu har vi fået et helt nyt system der hedder UNITRAC,

så det skulle gerne hjæpe på vores reproduktion.

sofaen kalder

rigtig god weekend.

Karin

 

Nyeste kommentarer

29.03 | 17:02

Hahaha! Den kalv ser ud til at have det rigtigt godt :) Hvor sødt!

http://www.bedstecasinospil.dk/

...
21.12 | 18:15

Er det tilladt at stille et måske dumt spørgsmål men hvordan kommer kørne over i den nye malkestald ? der er ingen billeder af det

...
11.11 | 20:15

Hej har i kaniner?

...
08.11 | 01:10

Det var en bustur hvor alt var arrangeret vh Karin
Jeg kan ikke huske navnet på stedet.

...